Kommunen er ansvarlig for logoped for barn under opplæringspliktig alder (før skolestart) der behovet for logoped ikke skyldes sykdom, skade eller lyte, men er av spesialpedagogiske hensyn. Se barnehageloven § 31, 4. ledd. på nettsiden til Lovdata.no
Hva er en logoped?
En logoped er en person som har utdannelse innen logopedi og jobber med mennesker som har ulike former for kommunikasjonsvansker, stemmevansker, språk- og talevansker, taleflytvansker (stamming eller løpsk tale) og svelgevansker. Logopeder utreder og hjelper mennesker som av ulike grunner har problemer med å kommunisere.
Tiltak for barn under 4 år
Før barnet er 4 år, gir pedagogisk psykologisk tjeneste (PPT) veiledning til barnehage og foreldre rundt språklige aktiviteter som fremmer språklige bevissthet der barnet har problemer med uttale av enkelte lyder i språket. I barnehagen kan det være aktuelt å utarbeid mål og tiltak i en individuell opplæringsplan for barnet. Å invitere barn til et rikt språkmiljø der dialog, bøker og sang er en del av barnet hverdag er sterkt anbefalt.
Tiltak for barn over 4 år
PPT anbefaler barnehagene å utføre kartlegging av barnet språk på barn over 4 år når barnehagen og foreldre opplever at barnet har problemer med å uttale enkelte lyder i språket. Slik kan eventuelle andre språkutfordringer i tillegg til språklydvanskene oppdages tidlig og tiltak kan settes i gang i barnehagen og hjemme hos barnet for å styrke språket.
I tilfeller der det vurderes at barnet trenger mer hjelp med sin lydutvikling enn gjennom det pedagogiske arbeidet i barnehagen, må foreldre kontakte barnets fastlege for å få en henvising til en privat logoped. Det forventes ikke at rulle- r og s- lyd er ferdig utviklet i barnehagealder. På skolen vil barn som strever med disse lydene få et tilbud i skoletiden.
Tilfeller der HELFO dekker utgifter til logoped
I tilfeller der barnets behov for logopedi skyldes sykdom, skade eller lyte, vil det være Helsedirektoratets ytre etat (HELFO) som skal dekke logoped. Logopeden sørger da for å få refusjon fra HELFO som dekker utgiftene til logoped.
Tilfeller der kommunen dekker utgifter til logoped
Dersom barnet har behov for logopedi som ikke dekkes av HELFO, altså hvis problemene ikke skyldes sykdom, skal barnehagen eller foreldre kontakte kommunen for å få en avklaring på om barnets behov for språklig oppfølging kan dekkes gjennom tiltak i barnehagen eller om det kreves spesialpedagogisk hjelp fra en logoped.
Dersom det i slike tilfeller viser seg at barnet har behov for spesialpedagogisk hjelp gjennom timer med en logoped, dekker kommunen utgiftene knyttet til hjelpen. Foreldre skal da kontakte leder i barnets barnehage som formidler refusjon av utgifter til kommunen.
Kommunen dekker kun utgifter til logoped i de tilfeller der foreldre har samtykket til at barnet skal få hjelp av logoped. Begge foreldre må samtykke hvis begge foreldre har foreldreansvar for barnet.
Dersom barnet ikke går i barnehagen, skal foreldre henvende seg til helsestasjonen i kommunen for å få hjelp videre.
Hvis du vil vite mer om ansvaret for logopedhjelp i barnehage så kan du lese om dette på Utdanningsdirektoratet sine nettsider.