Solcellepanel kan være en god investering med tanke på innsparing av strømutgifter, og i tillegg er det miljøvennlig. Her kan du lese mer om solcellepanel, om du har lov til å montere solcellepanel på din bolig, og hvordan du kan søke økonomisk støtte til monteringen.
Om solcellepanel
Det er mange faktorer som avgjør hvor stor energiproduksjon et anlegg vil gi - boligens beliggenhet, hvilken retning og vinkel taket har, og om noe som kaster skygge på taket. Sørvendte tak er best egnet for solceller. Omtrent 90 prosent av produksjonen av solenergi i Norge skjer mellom februar og november. Dette skyldes at solen står for lavt om vinteren til å produsere strøm til solcelleanlegget. Den aller høyeste produksjonen vil du ha fra mai til juli.
Krever ikke naturinngrep
En fordel med solcellepanel som installeres på egen bolig, er at det ikke krever nye naturinngrep. Solceller gir dessuten ingen lokal luftforurensning, ingen støy og utgjør normalt ingen fare for lokalt plante- og dyreliv. Panelene er selvvaskende, men kan spyles etter lange perioder uten nedbør for å få vekk skitt og støv. Det frarådes å fjerne snø fra panelene i vintermånedene. Du trenger bare å fjerne snøen om det er risiko for å skade taket ditt.
Kan du sette opp solcellepanel på din bolig?
Dersom du ønsker å etablere solcelle- eller solfangeranlegg på boligen din, må du sjekke om tiltaket du planlegger er søknadspliktig. Les mer om byggesak og veiledning her.
Søk støtte fra Enova
Hvis du får grønt lys til solcelleanlegget ditt, kan du søke støtte fra Enova ved å registrere anlegget på enova.no. Du kan gjøre dette når anlegget er montert og du har mottatt faktura. Du kan også søke støtte dersom du gjør omfattende renovering av boligen din for å redusere energibehov, eller for eksempel går over fra oljefyring til fornybar energi.
Innovasjon Norge har et Bioenergiprogram rettet mot landsbruksaktører, og kan støtte solcelle og solfangeranlegg når disse inngår som en del av bibrenselanlegget.
Få betalt for strømmen du ikke bruker
Hvis du i perioder produserer mer strøm enn du selv bruker, kan du henvende deg til ditt nettselskap og bli plusskunde. Overskuddsstrømmen selges da tilbake til nettselskapet. Nettselskapet stiller tekniske krav til tilkoblingen og du trenger en måler som registrerer energiutvekslingen i begge retninger.