Hva er en fremmede arter?
En fremmed art er en organisme, for eksempel en plante, som forekommer utenfor sitt naturlige utbredelsesområde. Mange av de fremmede artene vi har i Norge er importert eller har kommet som blindpassasjerer.
Store konsekvenser
Tidligere visste man lite om konsekvensene med import av fremmede arter, men i dag vet vi at disse artene kan utgjøre en stor trussel for vår stedegne natur. Dette er fordi enkelte fremmede arter er svært skadelige, da de blant annet utkonkurrerer og fortrenger den norske floraen som humlene og biene våre er avhengig av.
Slik kan du bidra
Nesodden kommune jobber mye for å bekjemper fremmede arter hvert år, på lands og til vanns, men det er så mange av dem at vi trenger all den hjelpen vi kan få. Konseptet er enkelt, man kan "adoptere" én eller flere arter innenfor et definert område (for eksempel rundt en skole eller langs en veiskulder) og luke den vekk slik at den ikke får spredt seg videre. Mange steder ligger det allerede en stor frøbank i jorda der planten vokser, så lukingen må gjentas i sommerhalvåret flere år på rad.
Eksempler på skadelige fremmede arter som kan lukes for hånd er: kanadagullris, hvitsteinkløver, mongolspringfrø, fagerfredløs og hagelupin. Å adoptere en fremmed art er uforpliktende, men en veldig fin måte å bidra til å ta vare på naturen på Nesodden.
Bekjemp fremmede arter sammen med din skoleklasse, velforening eller bedrift
Kan du og din skole, skoleklasse, lag, vel, forening, borettslag, bedrift eller institusjon bidra til kampen mot de fremmede artene i deres nærområde, vil vi gjerne høre fra deg! Kommunens miljørådgivere kan gi nødvendig opplæring og veiledning om hvordan man best bekjemper den aktuelle arten.
Hvordan hindre spredning av fremmede arter?
Det er svært viktig at hageavfall som inneholder fremmede, skadelige arter, leveres i lukket sekk til godkjent avfallsmottak, slik at de kan behandles på riktig måte der. Hageavfall regnes som forsøpling på samme måte som annet avfall. Det er altså ulovlig å dumpe hageavfall jf. forurensningsloven. Man må derfor enten kompostere hageavfallet på egen eiendom (så fremt det ikke kan medføre spredning av fremmede arter), eller levere det til avfallsmottaket. For de aller fleste er det gratis å levere hageavfall til gjenvinningsstasjonene.
Kan kommunen hjelpe meg med bekjempelse av fremmede arter?
Nei, kommunen har i de aller fleste tilfeller ikke ressurser til å bekjempe fremmede arter på privat grunn. Vi må prioritere bekjempelse på egen grunn, nært inntil eller inne i de viktigste naturtypene der de fremmede artene har størst potensiale for å utgjøre skade på naturen. Vi bistår derimot gjerne private grunneiere, velforeninger og organisasjoner med råd og veiledning.
Oppslagsverk om fremmede arter
På nettstedet til Plantevernleksikonet kan du lese mer om bekjempelse av planteskadegjørere. Ved å bruke funksjonen “søk i organismer” kan du finne god informasjon om utbredelse, spredning og bekjempelsesmetodikk for de ulike fremmede organismene.Du kan også lese om fremmede arter på nettstedet til Artsdatabanken.