Snart blir det døgnbemanning på brannstasjonen

Neste år får Nesodden bedre brannberedskap med raskere utrykningstid og bedre arbeidsforhold for våre verdifulle ansatte.  Forrige uke ble budsjett og økonomiplanen for Follo Brannvesen enstemmig vedtattt, og kommunestyret har trukket oppsigelsen.  

To menn og en kake - Klikk for stort bildeBrannmester Lars Uddå inviterte kommunedirektøren på kake for å feire de gode nyhetene Nesodden kommune

Follo Brannvesen IKS (FBV) er et interkommunalt selskap som eies av kommunene Enebakk, Frogn, Nesodden, Nordre Follo og Ås. FBV har fullt ansvar for brann, feiing- og redningstjeneste for eierkommunene. Grunnet økonomiske og administrative utfordringer har det en periode vært usikkerhet knyttet til fremtidig samarbeid, og for et år siden vedtok kommunestyret at Nesodden også skulle trekke seg fra samarbeidet, da Frogn og Ås hadde trukket seg ut.  Nå informerer kommunedirektør Eidissen om at oppsigelsen er trukket, og at den nye budsjett og økonomiplanen til FBV er enstemmig vedtatt. For Nesodden brannstasjon betyr det at de vil få døgnkassernering på brannstasjonen.

Bedre beredskap for Nesoddingene

Dagens brannordning skal normalt bestå av tjue ansatte deltid (fem over fire vaktlag hver fjerde uke fra kveld/natt ukedager og helger). Av tjue deltidsansatte jobber fem også dagtid fra kl.07:00 til 15:00. I dag er antall deltidsansatte nesten halvert, ettersom det har vært vanskelig å rekruttere nye og det er høy turnover. Lars Uddå og de andre ansatte har lenge varslet om farene med underbemanning og hjemmevakt, fordi det medfører dårlige arbeidsforhold og lenger utrykningstid. I distrikter med færre ressurser brukes ofte deltidsmannskap eller hjemmevakt, men Nesodden har vokst i befolkning og antall utrykninger, forteller brannmester Lars Uddå.  

-Det er ikke bærekraftig og eller forsvarlig å drifte med dette beredskapsnivået lenger.

Med den nylig vedtatte budsjett og økonomiplanen blir det delkassernering. Det innebærer to på 24 timers døgnvakt (klare til å rykke ut på kort varsel før støttestyrke kommer), i tillegg tre på dagtid og tre på deltid kveld og helg på Nesodden, forhåpentligvis allerede i mai 2025.  Dette er et godt steg mot Fullkassernering som innebærer et fult vaktlag 24 timers døgnvakt. Delkassernering sikrer en raskere og effektiv respons ved brann eller andre nødsituasjoner.

Slik rykker brannvesenet ut ved brann

Det er nødsentralen (110-sentralen) som mottar et nødanrop fra en innringer eller fra automatiske alarmer. Operatøren innhenter informasjon om situasjonen, som lokasjon, type brann eller ulykke og eventuelle farer. Brannstasjonens alarm utløses umiddelbart, og mannskapene på vakt kalles til aksjon. I løpet av få minutter er brannmannskapene i fullt utstyr, inkludert verneklær, oksygenmasker og annet spesialutstyr. Brannbilene rykker ut med blålys og sirener. Tiden fra alarm til avgang er vanligvis under ett minutt ved døgnkassernering, men den kan være opp til fem minutter lenger når ansatte er på hjemmevakt. Ved ankomst på brann- eller ulykkessted vurderer innsatslederen situasjonen og setter opp en plan for å håndtere brannen. Dette inkluderer sikring av personer, slukking av brannen og beskyttelse av nærliggende områder.  Minuttene teller og døgnkasserneringen kan være av avgjørende betydning for å redde liv og eiendom.

Setter i gang ansettelsesprosesser 

Nå skal brannstasjonen rustes for døgnkassernering og Follo Brannvesen får ansette flere medarbeidere. Det kan ta tid å få de nye medarbeiderne på plass men de vil begynne rekrutteringsprosessen umiddelbart.

Fredag 15. november ble det feiret med marsipankake på brannstasjoen, og både kommunedirektør Eidissen og ordfører Forsland var tilstede. Brannmesteren er takknemlig for at administrasjonen og politikerne tok seg tid til å sette seg inn i situasjonen, og kaller dette begynnelsen på slutten. 

-Nå skal vi se fremover!

Smilende gjeng foran brannbil - Klikk for stort bildeDe ansatte på brannstasjonen var like glade som kommunedirektøren og ordføreren for de nye vedtakene. Nesodden kommune