Språk, latter og livsmestring

 Siden 1990-tallet har Introsenteret på Fjellstrand vært en hjørnestein i integreringen av nyankomne flyktninger, arbeidsinnvandrere og familieinnvandrere i kommunen.  I anledning migrasjonsdagen, 18. desember har vi snakket med Trine Egebakken om hennes hverdag som leder for Nesodden voksenopplæring.

Smilende kvinne i døråpning - Klikk for stort bildeTrines brenner for å gi nyankomne til Nesodden en god start. Nesodden kommune

I et hus hvor det snakkes et titalls språk, undervises det i norsk, samfunnsfag, økonomi og livsmestring. Med en dedikert leder som brenner for sitt arbeid, tilbyr senteret et trygt og inspirerende miljø for dem som ønsker å bli en del av det norske samfunnet. 

Trine Brigithe Egebakken har jobbet på Introsenteret, Nesodden voksenopplæring,  i 11 år. Som lingvist har hun alltid hatt en lidenskap for språk og grammatikk. – Jeg begynte som lærer og har hatt på meg de fleste hattene som finnes her på huset, forteller hun. Hun har vært lærer, inspektør, verneombud, tillitsvalgt og har nå vært leder i tre år. 

En lokal ressurs i global krisetid

Da det lokale voksenoppæringsssenteret var nedleggingstruet fordi man vurderte å kjøpe eksterne tjenester, sluttet både rektor og inspektør.  I november 2021 tok Trine over som leder. På det tidspunktet var det færre enn 50 elever og få ansatte på senteret. 

– Det ble en hjertesak for meg å unngå nedleggelse, forteller Trine engasjert. – Hvis vi skal ta imot flyktninger og innvandrere, må vi ha et tilbud til dem her, der de skal bo. Vi kan ikke sende en alenemor til Ski for å ta språkkurs. Det tar én og en halv time bare å komme seg dit. 

Så kom Ukraina-krigen, og med den et økende behov for senterets tjenester. Raskt økte elevmassen fra under 50 til over 120. 

-Vi har en ny samarbeidsavtale med NAV som jeg har jobbet veldig hardt for. Avtalen gir oss forutsigbarhet gjennom at NAV er med og finansierer plasser ved skolen på fast basis, slik at senteret har en fast inntekt utenom norsktilskuddet.   

-Vi vet jo at det vil gå opp og ned, hvor mange elever vi har. Verdenssituasjonen kan vi ikke forutse, verken kriger eller pandemier.  

 

Ulike bakgrunner blir deres felles styrke  

Hvit bygning i gråvær - Klikk for stort bildeInne på Introsenteret er det mye lys NK

Introsenteret, som er organisert under integrering og mangfold, representerer denne høsten hele 21 nasjonaliteter. Blant dem finner vi mennesker fra Afghanistan, Ungarn, Litauen, Eritrea og Australia, for å nevne noen. 

– Tenk så heldig jeg er som bor på Nesodden og får møte folk fra hele verden. Det er utrolig spennende å være her, nettopp fordi vi kommer fra så mange ulike kulturer! Når så mange kulturer samles, blir det et veldig levende miljø, sier Trine. 

Den blide lederen beskriver jobben sin som meningsfull og givende. 

-Jeg har en stotrete samtale med elev i august, hvor storparten foregår via Google translate. Så plutselig er det desember også kommer den samme eleven innom for å slå av en prat på godt Norsk. 

Brukerundersøkelser viser at deltakerne trives svært godt – noe som er helt avgjørende for læring, forteller Trine. – Det hadde vi aldri klart uten våre engasjerte og dyktige ansatte. De 18 ansatte på senteret deler en sterk interesse for kulturutveksling og bidrar til det gode miljøet som preger stedet. 

– En av fordelene med å jobbe her er at vi også lærer litt av språkene elevene våre snakker, sier Trine, som selv er kjent for sitt smittende humør. – Latteren sitter løst her, og vi har alltid hatt et fantastisk godt arbeidsmiljø. 

 

Fra norskkurs til livsmestring og digitalisering 

Kvinne skriver på tavle - Klikk for stort bildeLærerne på Introsenteret trives med kultur- og språkutveksling, NK

Det er ingen tvil om at introsenteret er viktig for våre nye innbyggere. 

Ikke alle elevene ved Introsenteret er flyktninger, og ikke alle plassene finansieres av kommunen og staten. Flere elever kommer hit på egenhånd og betaler for norskkurs og nasjonale prøver. Derimot er Introduksjonsprogrammet noe flyktninger har rett og plikt til å delta i. 

I tillegg til norskkurs, har elevene gym på Energihuset, hvor Trine selv underviser på enkelte timer. Introsenteret tilbyr også arbeidsrettede kurs, som gir elevene opplæring i intervjusituasjoner og gjør dem kjent med forventningene i det norske arbeidslivet. 

Videre tilbyr de fag som matematikk, personlig økonomi, livsmestring og digitalisering. Trine understreker at mange av deltakerne kommer til vårt gjennomdigitaliserte samfunn uten tidligere kjennskap til digitale verktøy, noe som gjør digital opplæring spesielt viktig. 

 

En leder med hjertet på rett sted 

Trine har ansvar for typiske rektoroppgaver og sier at hun tilbringer altfor mye tid foran skjermen. Dagene hennes går med til drift, økonomi, personalledelse og kontinuerlige forbedringer. – Det er alltid noe som skjer, forteller hun. 

Som leder er hun uformell og åpen. Hun vil ikke at noen skal være redd for å spørre om noe eller for å feile. -Spesielt vil jeg at vi skal tørre å feile.  

Selv om hun har mange administrative oppgaver, savner Trine å være mer ute blant elevene. – Jeg er opptatt av å møte elevene og hilse på alle, sier hun. Det er tydelig at Trine er en ekte ildsjel, lidenskapelig opptatt av sitt arbeid og menneskene rundt seg. 

Trine har hatt et sterkt fokus på å synliggjøre alt det spennende som skjer på Fjellstrand. – Få vet hvor mye som faktisk foregår her, sier hun, og fortsetter: – Jeg jobber tett med andre kommunale instanser og NAV for å øke oppmerksomheten, synligheten og samarbeidet. 

I tillegg til sitt daglige arbeid, møter  Trine også elever som har sine egne prosjekter. Et av prosjektene som står hennes hjerte nært, er en ungdomsklubb startet av to ukrainske damer. Klubben, som blant annet tilbyr stressmestring, får låne Introsenterets lokale. . 

– Vi må vise at de som kommer hit, også bidrar! sier Trine med et smil. 

Smilende gjeng i sola utenfor jobb - Klikk for stort bildeDet er god stemning på Introsenteret. NK