Ungdomskriminalitet, konfliktråd og patruljering – dette ble diskutert i politirådet

I årets første av tre politirådsmøter ble det blant annet gjennomført en evaluering av det nye tjenestestedet på Nesodden, med status og erfaringer så langt. Det var også en gjennomgang av den lokale trusselvurderingen og en oppsummering av lovbrudd i 2024, med særlig fokus på ungdomskriminalitet. I tillegg fikk politirådet en orientering om Konfliktrådets arbeid.

Åtte politibetjententer oppstilt med uniform - Klikk for stort bildeHer er de nyansatte politibetjentene på Nesodden. foran fra venstre: Alvin, Kristine, Lotte, bak fra venstre politikontakt Andreas Bjørnteig, Jonas, Mathias, Eirik og politistasjonssjef Rune Albertsen. NK

Tjenestestedet på Nesodden er bemannet tirsdager kl. 10:00–14:00 og torsdager kl. 16:00–19:00. De ansattes tid fordeles mellom bemanning av tjenestestedet, etterforskning, forebyggende arbeid og patruljering, med hovedvekt på patruljering. Henvendelser fra publikum har vært av ulik karakter, blant annet innlevering av førerkort grunnet helse, rådgivning i forbindelse med våpenhåndtering, ID-tyveri, stempling og bekreftelse av dokumenter samt hittegods.

Lokal trusselvurdering og tilbakeblikk for 2024

Politiet utarbeider hvert år en lokal trusselvurdering (LTV) for Øst politidistrikt. Dette bidraget til den nasjonale trusselvurderingen har som formål å gi en helhetlig vurdering av kriminalitetsbildet i politidistriktet. Det utarbeides også en offentlig versjon av LTV for å bidra til en felles situasjonsforståelse lokalt om truslene vi står overfor. Politirådet fikk en orientering om hovedpunktene i politidistriktets kriminalitetsutfordringer.

Orientering om Konfliktrådets arbeid

Konfliktrådet er en statlig tjeneste som tilbyr mekling som metode for å håndtere lovbrudd eller konflikter. Konfliktrådet gjennomfører de strafferettslige reaksjonene mekling i konfliktråd, oppfølging i konfliktråd, ungdomsoppfølging og ungdomsstraff. Ungdomsstraff og ungdomsoppfølging er straffereaksjoner spesielt tilpasset ungdom med oppfølgingsbehov. Konfliktrådet behandler også sivile saker innbrakt av partene eller offentlige etater, dersom saken egner seg for konfliktrådsbehandling. Konfliktrådsloven regulerer gjennomføringen av disse reaksjonene. Tjenesten er gratis å bruke. I Konfliktrådets samfunnsoppdrag inngår en bred kriminalitetsforebyggende rolle gjennom bidrag til kunnskapsbasert kriminalitetsforebygging, både nasjonalt og lokalt.